Hiilihydraatiton dieetti

Väestön keskuudessa paljon keskustelua herättänyt hiilihydraatiton dieetti on useille epätoivoisille painon pudottajille yksi mahdollisuus lähteä karsimaan painoa pois. Tässä artikkelissa nostetaan kissa pöydälle, ja luodaan tarkempi katsaus siihen, mitä onkaan hiilihydraatiton dietti?

Hiilihydraatit ovat elimistöllemme tärkeitä aineksia ja ovatkin koko kehomme tärkein energian lähde. Hiilihydraattia ovat esimerkiksi sokerit, tärkkelys ja selluloosa, eli viljatuotteekin sisältävät hyvin paljon hiilihydraatteja. Myös elimistön tärkein sokeri, glugoosi on hiilihydraatti. Glugoosi on tärkeää mm. aivojemme toiminnalle, joskin keho pystyy tarvittaessa tuottamaan aivoille korvaavaa energiaa hiilihydraatittoman dietin aikana. Hiilihydraatit toimivat kehomme ravinnon lähteinä, josta elimistömme pystyy vapauttamaan nopeasti energiaa suureen kulutukseen. Tästä syystä urheilussa käytetään useanlaisia ns. hiilihydraattitankkauksia, joilla saadaan nopeasti hetkellistä energiaa tarpeisiimme.

Niinsanottu hiilihydraatiton dietti siis perustuu siihen, että kun elimistömme ei saa tarvitsemaansa määrää hiilihydraatteja, se alkaa polttaa ravinnokseen kehossamme olevaa ylimääräistä kudosta eli läskiä. Tunnetuin hiilihydraatiton dieetti on Atkinsonin dietti, jossa lopetetaan kokonaan tärkkelys- tai sokeripitoiset ruuat kuten leivonnaiset, makeiset, peruna, riisi ja kuorittu vilja. vastaavasti taas proteiineja ja oljypohjaisia tyydyttymättömiä rasvahappoja sekä tuoreita vihanneksia lisätään. Proteiinejen avulla pystyttään tuottamaan kehossa aivoille glukoosin korvaavaa ainetta eli ketoneja.

Atkinsonin dieetti, sekä muut hiilihydraatittomat dieetit ovat aiheuttaneet paljon keskustelua niiden terveellisyydellä. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan hiilihydraatitonta ruokavaliota vakituisesti nauttivilla naisilla on heikompi muisti kuin tavallisen ruokavalion käyttäjillä. Tälle ilmiölle tarjotaan selitystä mm. siitä, että hiilihydraatittoman dieetin nauttijoilla verensokeri, glokoosi vähenee merkittävästi kehosta, joten aivot saavat vähemmän polttoainetta, joka taas saattaa olla vahingollista oppimiselle ja muistille. Tästä syystä emme missään nimessä voi suositella Atkinsoin diettiä tai muuta hiilihydraatitonta diettiä alaikäisille kehittyville lapsille. Jos kuitenkin haluat kokeilla hiilihydraatitonta diettiä, suosittelemme juttelemaan lääkärin kanssa, jotta mahdolliset terveydelliset riskit otettaisiin huomioon.

Hiilihydraatittoman dietin sijaan löytyy parempiakin vaihtoehtoja. Riittävä liikunta sekä terveellinen, kasvispitoinen ruokavalio yhdessä riittävän itsetahdon kanssa saavat kummasti tuloksia aikaan, kuitenkaan altistamatta kehoasi suurempiin vaaroihin. Myös hiilihydraattien vähentämistä kannattaa kokeilla, tämä kannattaa kuitenkin pitää järkevällä tasolla, ja vähähiilihydraattisen elämäntavan lisäksi kannattaa noudattaa lautasmallin mukaista ruokavaliota, ja huolehtia muutenkin riittävästä vitamiinien ja ravintoaineiden saannista.

Hiilihydraatiton dieetti on kova rasitus keholle, sekä ensimmäisten dieettiviikkojen aikana varmasti myös mielelle. Siksipä suosittelemmekin pysymään hieman terveellisimpien laihdutusmenetelmien äärellä, kuten esimerkiksi riittävän liikunnan ja kasvispohjaisen ruokavalion.