Foolihappo lähteet

 

Foolihappo on tärkeä, b-vitamiineihin luokiteltava aine, jolla on tärkeä rooli mm. punasolujen muodostamisessa sekä ruuansulatuskanavan hyvinvoinnissa. Foolihappo on myös erityisen tärkeä rakaana oleville naisille jo raskauden suunnitteluvaiheessa, kuin myös synnytyksen jälkeenkin. Foolihapon tarve lähes kaksinkertaistuu raskauden aikana. Se on myös suomessa yleisimmin puuttuva b-vitamiini, jonka saanti oli vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaisilla keskimäärin 20% alle suosituksen. Sen puute voi aiheuttaa anemian lisäksi muita oireita, kuten väsymyksen tunnetta, ruoka-haluttomuutta sekä voimattomuuden tunnetta.

Yleisimmät foolihappo lähteet normaalissa kotiruokavaliossa ovat pääasiassa vilja-, hedelmä-, marja,- ja muut kasviskunnan tuotteet. Suomalaisten foolihapon tarve on sen verran pieni, että hyvällä ja monipuolisella ruokavaliolla voidaan saada hyvinkin päivittäinen tarve täytettyä. Kasvissyöjillä foolihapon saaminen ei yleensä ole ongelma, koska ruokavalio on muutenkin kasvispainotteinen, toisin kuin monilla kiireistä elämää elävillä työssäkäyvillä ihmisillä. Mikäli ruokailutottumukset ovat epätasaiset ja ruokavalio yksipuolinen, on suositeltavaa harkita lisäfoolihapon käyttämistä. Foolihappoa myydään purkeissa sopivina päiväannoksina muiden vitamiinien ohessa, sekä useissa moni- tai multivitamiineissä, joissa on foolihapon lisäksi runsaasti muitakin tarpeellisia vitamiineja.

Lisävinkki: Tilaa foolihappoa netin kautta perinteisen ja kalliin apteenkin sijaan. Amerikkalainen suuri terveys- ja hyvinvointituotteiden tavaratalo iHerb.com myy foolihappoa kirjoitushetkellä 350 kapselin purkkissa hintaan 2,50 € (3,50 USD) joka on reilusti edullisempi kuin suomalaisten hyvinvointikauppojen hinta. (klikkaa kuvaa päästäksesi tuotteen tietoihin) Varsinkin jos aikomuksena on käyttää foolihappoa pitkäaikaisemmin, on iHerb.com verkkokauppa erinomainen vaihtoehto. Kirjoitushetken hinnoilla vuoden foolihappo maksaisi yhteensä siis 3,5 € + 3€ postikulut iherbin kautta tilattuna.Voit käyttää tilauksen loppuvaiheessa alennuskoodia ISI932, jolla saat loppusummasta 5$ eli noin 3,50 euroa alennusta! Klikkaa tästä linkistä selataksesi iHerbin foolihappoja.

Lue myös tekemämme arvio iHerb.comista!

Foolihappo ja raskaus

Jo raskauden suunnitteluvaiheessa syöty foolihappo vähentää mahdollisia ongelmia raskausajan aikana ja sen jälkeen. Hyvissä ajoin ennen raskautta syöty foolihappo vähentää uusien tutkimusten mukaan keskenmenon- sekä ennenaikaisen synnytyksen riskiä sekä parantaa synnytyksen jälkeen toipumista. Foolihapon saantisuositus on naisilla normaalisti 240 milligrammaa/vuorokausi, mutta raskauden aikana se lähes kaksinkertaistuu 400 milligrammaan vuorokaudessa. Ohessa linkki hyväksi todettuun HS:n kirjoitukseen aiheessa.

Raskautta suunnittelevien naisten kannattaa syödä foolihappolisää – HS.fi